Kletsende collega’'s grootste afleiding op de werkvloer

17-08-2015 Redactie vacatures.nl
De grootste afleiding tijdens het werk wordt gevormd door pratende collega’s, zo toont Amerikaans onderzoek van de consultants van Lee Hecht Harrison aan. En dus niet door zaken als e-mail, Twitter en Facebook, zoals je misschien zou verwachten.

Afleidende factoren


Bijna de helft (45%) van de ondervraagde werknemers geeft aan dat praatgrage collega’s voor de meeste afleiding zorgen. Daarmee vormt het geklets met afstand de grootste storende factor. Op de tweede plaats, met een score van 18%, staat het e-mailverkeer. Andere afleidende zaken voor werknemers zijn geurtjes (9%), telefoongesprekken (8%), omgevingsgeluid (6%), de inrichting van het kantoor (5%) en technologie in het algemeen (4%). De overige 5% geeft aan geen enkele afleiding te ervaren.

Small talk


“Al te praatgrage medewerkers hebben meestal geen idee hoe vervelend ze kunnen zijn voor collega’s,” stelt Jim Greenway, marketing manager bij Lee Hacht Harrison. “Ze ontberen gewoonweg het zelfbewustzijn om de signalen te herkennen.” Toch heeft een zekere mate van small talk wel degelijk nut, aldus Greenway: “Terloopse gesprekken bij de koffieautomaat of in het voorbijgaan kunnen een enorme winst opleveren voor bijvoorbeeld samenwerking, het creëren van nieuwe ideeën en het opbouwen van een vertrouwensband met collega’s.”